Covid-19! For at forebygge smittespredning skal alle patienter og pårørende fremvise et gyldigt coronapas og bære mundbind.
Covid-19! For at forebygge smittespredning skal alle patienter og pårørende fremvise et gyldigt coronapas og bære mundbind.
Lift Clinic

Udskiftning/fjernelse
af implantater

Udskiftning af brystimplantater kan være nødvendigt af forskellige grunde. Den hyppigste årsag er ønsket om større implantater, men det kan også være aktuelt ved ændringer i brystets størrelse og form, ved kapseldannelse eller lækage af et brystimplantat.

 

Hvis du ikke længere ønsker implantater, kan man også nøjes med at fjerne implantaterne. En fjernelse af implantatet vil medføre et mere slapt bryst. Jo større brystimplantatet er, jo mere slapt vil brystet blive efterfølgende.

Udskiftning/fjernelse af implantater

Fra 38.900,- eller 899,-/måned

Operation

Operation i fuld bedøvelse

Tid på klinikken

2-3 timer efter operationen

Operationstid

1 time

Sygemelding

Typisk 1-2 uger

Holdbarhed

Fra implantatproducentens side gives der livslang garanti på holdbarheden af brystimplantaterne. Skulle det alligevel ske i sjældne tilfælde, at der opstår ruptur af implantatet, har producenten forpligtet sig til at erstatte det utætte implantat.

 

Med tiden vil dine nye brysters facon ændre sig pga. almindelig aldring af hud og bindevæv. Resultatet vil derfor over tid ændre sig, selvom implantaterne ikke fejler noget. Vægtændringer, graviditet og amning kan betyde noget for, hvor hurtigt denne ændring indtræder.

Lift Clinic Aarhus

Lån til din behandling rente- og gebyrfrit

Forundersøgelse

Til forundersøgelsen er det vigtigt at vide præcis, hvilke implantater du har i forvejen. Det gør det nemlig betydeligt nemmere at vejlede dig om, hvad du kan forvente af resultatet efter udskiftning af dine brystimplantater. Det er derfor en god idé, hvis du medbringer implantatkort eller andet materiale fra dengang, du fik indopereret dine nuværende implantater.

 

Graden af evt. kapseldannelse vurderes, og det vurderes tilmed, om der evt. kunne være læk af et eller begge implantater. Det kan nogle gange være svært at afgøre på forhånd om implantaterne har en ruptur, da mange nyere implantater er af den skærefaste type, som bevarer sin form selv ved en ruptur.

 

I samarbejde med din kirurg afgøres det, hvilken størrelse og form det nye implantat skal have for at opnå det resultat, du ønsker. Udskiftning af brystimplantater kan evt. udføres i kombination med brystløft, hvis brysterne har et hæng. Herved opnås det bedst mulige kosmetiske resultat.

Forberedelse til operationen

Ved forundersøgelsen gennemgås dine helbredsoplysninger af plastikkirurgen. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du pausere med dette 4 uger inden og efter operationen. 

 

Du må heller ikke indtage produkter, der indeholder ginseng, Q 10, fiskeolie og E-vitamin. Det er også vigtigt at oplyse, om du er allergisk over for nogle typer af medicin, plastre eller fødevarer.

 

Det er ligeledes vigtigt at fortælle din plastikkirurg, om du tidligere har haft problemer med ar eller lignende, og om du har andre sygdomme eller lidelser. På operationsdagen er det af hensyn til infektionsrisikoen vigtigt, at du tager et brusebad med grundig sæbevask af ansigt og hår.

Godt at vide

Det er en kraftig anbefaling, at du stopper med rygning og e-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen. Ved samtidig rygning er der en meget højere risiko for lungeproblemer, nedsat sårheling og infektioner efter operationen. Starter du med at ryge igen, anbefales det tidligst 4 uger efter operationen af hensyn til sårheling og det bedst mulige resultat. Man kan godt bruge rygestopmedicin (nikotinplaster og nikotin-tyggegummi).

Hvis du drikker mindre end 7 genstande pr. uge som kvinde og mindre end 14 genstande pr. uge som mand, har du en lav risiko for at blive syg som følge af alkoholindtag i forbindelse med din operation. Alkoholindtag over 4 genstande pr. dag medfører en øget risiko for komplikationer både under og efter operationen som fx infektioner, blødning under operationen og dårlig sårheling. Derfor anbefaler vi, at du i dette tilfælde helt stopper med alkoholindtag 4 uger før operationen for at mindske risikoen for disse komplikationer.

Komplikationerne er de samme, der ses ved en almindelig brystforstørrende operation – dem kan  du læse nedenfor. Hvis implantaterne bare skal skiftes, vil det oftest være mindre smertefuldt end ved den første operation. Hvis der skal fjernes kapseldannelse, er der en forhøjet risiko for blødning, og der vil ofte være behov for at anlægge et dræn.

 • Kapseldannelse opstår, når den bindevævshinde, som kroppen har dannet omkring implantatet, af uforklarlige årsager begynder at blive fortykket. Dette kan bevirke at brystet føles hårdt og evt. give anledning til smerter.
 • Hvis du én gang har haft kapseldannelse, er risikoen for at få det igen ca. 10 %.
 • Risikoen for kapseldannelse ved Motiva er ca. 1-2 % og ved Mentor ca. 5 %.
 • Nogle gange kan der efter operationen opstå en blødning. Dette vil oftest kræve, at man er nødt til at blive opereret igen, hvor blødningen kan stoppes og blodet fjernes. Risiko er ca. 1 %
 • Sårinfektion 1 %. En infektion i arret, der sædvanligvis kan behandles med antibiotika.
 • Infektion omkring implantatet op til 0,5 %. Det kan opstå på alle tidspunkter, men vil oftest ses inden for de første 14 dage. Infektionen behandles med antibiotika. Det kan nogle gange være nødvendigt at fjerne implantatet en tid (ca. 3 mdr.) for derefter at indsætte et nyt.
 • Brystvorterne kan blive mere eller mindre følsomme og i sjældne tilfælde følelsesløse. Risikoen er op til 1,0 %
 • Hos slanke kvinder med et lille bryst er der risiko for, at protesekanten kan mærkes og også nogle gange ses, specielt nedenunder og i siden af brystet. Rynker og folder i huden efter en brystforstørrende operation kaldes rippling og ses oftere ved store implantater, eller hvis man er meget slank.
 • Nogle gange kan det være nødvendigt at sænke den nederste begrænsning af brystet for at få plads til protesen. Dette kan bevirke, at der kan komme en indtrækning i huden oppe på brystet, svarende til den gamle fold under brystet. Dette kaldes en dobbeltfold. Risikoen for dette er lille, og plastikkirurgen vil forsøge at tage hensyn til det, hvis du har et bryst, der er disponeret for dobbeltfold. Hvis dobbeltfolden skulle opstå, kan den være meget svær at korrigere og i værste fald kan den blive permanent.
 • Ved brug af anatomiske (dråbeformede) implantater er risikoen for rotation mindre end 1 %.
 • Specielt opadtil på brystet, ses der altid betydelig hævelse i ugerne efter en brystforstørrende operation. Hævelsen aftager stille og roligt over de første 4-6 uger
 • Det er normalt med smerter efter operationen. Oftest forsvinder smerterne stille og roligt, men i sjældne tilfælde kan smerterne være langvarige. I yderst sjældne tilfælde kan smerterne blive kroniske.
 • Strækmærker.
 • Fortykkede og eller breddeforøgede ar.
 • Synmastia betyder at brysterne går sammen hen over midtlinjen. Dette er sjældent og skyldes oftest for store implantater.
 • Serom < 1 %. Væskeophobning, der i nogle tilfælde udtømmes.
 • Vævsdød i forbindelse med manglende blodforsyning til huden. Dette opstår meget sjældent.
 • Som regel vil du kunne amme uden problemer efter en brystforstørrende operation.
 • Brystimplantat-relateret lymfekræft (BIA-ALCL) er en kræftform, som kun er set ved det der hedder teksturerede implantater, dvs. implantater med en ru overflade. Af de teksturerede implantater bruger vi kun Mentor Siltex. Man har set BIA-ALCL hos kvinder med Mentor-implantater, men det er ekstremt sjældent forekommende: Forekomsten af BIA-ALCL hos kvinder med Mentor Siltex-implantater er ved et studie fundet at være ca. 1 ud af 66.000. Motiva, som vi oftest benytter, betegnes som et glat implantat, og her er der ikke påvist nogen tilfælde af BIA-ALCL. Symptomerne er vedvarende hævelse af det ene bryst, som ofte først viser sig flere år efter operationen. Der kan også i sjældnere tilfælde ses knudedannelse eller hævede lymfeknuder. Får man disse symptomer skal man opsøge en plastikkirurgisk klinik, eller sin egen læge. I de fleste tilfælde vil sådanne symptomer dog hyppigst være forårsaget af godartede forhold.

Ved operationer i fuld bedøvelse (narkose) er der nogle forhold, som disponerer til blodpropper i ben og lunger. Derfor anbefales nogle patienter forebyggende behandling med blodfortyndende medicin (fx Klexane). Du skal have dette, hvis du skal i fuld bedøvelse og opfylder ét af følgende kriterier:

 • Spiser p-piller
 • BMI over 25
 • Alder over 40 år
 • Operationen har længere varighed end 60 minutter.
 • Unormal blodstørkning (fx Faktor V Leiden mutation)

Skal du have blodfortyndende medicin, står det i dit indkaldelsesbrev. Der udskrives en recept til dig inden operationen, så du selv kan hente medicinen på apoteket. Medicinen gives som en indsprøjtning i låret eller maveskindet én gang om dagen i 5 dage efter operationen. En sygeplejerske i opvågningen, hvor du bliver modtaget, viser, hvordan det gøres.

Indgrebet foretages i fuld bedøvelse. Nogle dage inden operationen modtager du en e-mail med alle informationer ift. mødetid, faste og mange andre praktiske informationer.

Operationen udføres i fuld bedøvelse og tager omkring en time. Når brystproteserne udskiftes, er det mest almindelige at lægge snittet i det gamle ar. Er proteserne lagt ind via armhulen, så vil det ikke være muligt at skifte proteserne via det samme ar. Dette gælder også, hvis der er tale om læk af implantaterne eller kapseldannelse. Man er da nødt til at lægge et nyt snit enten i furen under brystet eller i den nedre kant af brystvorten. Nogle gange kan det være nødvendigt at forlænge snittet ud over længden på det gamle ar for at få bedre tilgang til protesehulen.

Har du kapseldannelse, fjernes denne, inden det nye brystimplantat lægges ind. Du skal være opmærksom på, at har du først én gang fået kapseldannelse, har du en øget risiko for at få det igen. Du kan ikke selv køre bil efter operationen, så tag gerne en ledsager med.

Før du bliver udskrevet, får du udleveret tabletter til at behandle spænding og eventuelle smerter i brystvævet samt en støttende bh. Vi anbefaler, at du anvender bh’en døgnet rundt de første 4 uger og derefter de næste 4 uger i dagtiden. Smerterne kan vare i op til 2 uger, så det er en god idé at have Pamol tabletter og Ipren tabletter derhjemme.

Det er almindeligt at være sygemeldt i 1 uge efter udskiftning af implantater, men hvis dit arbejde er fysisk krævende, kan det være nødvendigt at tage fri fra arbejdet i længere tid. Det er vigtigt, at du hviler dig den efterfølgende uge efter operationen, men du må gerne bevæge dig stille og roligt rundt. Du kan ikke selv køre bil efter operationen, så vær opmærksom på, at det er en god idé, at du har en, der kan hente dig, når du er klar til at komme hjem. Du må køre bil igen, når du kan reagere normalt i enhver situation, og når du ikke tager stærk smertestillende medicin.

Du kan langsomt begynde med at genoptage sport efter 4-6 uger. Du må gå ture, når du vil. Cykling er tilladt efter 4 uger. I de første 4 uger bør du ikke løfte mere end, hvad der er svarende til 2 liter mælk eller løfte armene op over skulderhøjde, da såret i brystmusklen kan springe op. Husk at du generelt ikke må bruge armene meget de første 4 uger. Vent med at bruge creme på arrene, til de er helt helede og uden sår. Du må først svømme, når der ikke er nogle synlige sårskorper, så du ikke får infektion. Det er vigtigt, at du beskytter arret mod sollys de første 12 måneder. Vi anbefaler, at du ikke tager i solarium det første år og bruger solcreme med minimum solfaktor 15 og en UV-top, hvis du alligevel solbader. Sov kun på ryggen i de første 4 uger efter operationen.

Efter 2-3 dage kan du gå forsigtigt i brusebad uden at vaske eller gnubbe operationssåret direkte. Tør med et rent håndklæde. Når trådene er fjernet eller opløst, kan du bade som vanligt.

Du tilbydes en kontrol ca. 2 uger efter operationen, hvor eventuelle tråde fjernes. 3 måneder efter operationen kommer du i klinikken til kontrol og til optagelse af efterbilleder.

Sundhedsstyrelsens regler på det kosmetiske område tilsiger, at du skal informeres skriftligt, før du kan modtage den mundtlige information. Det er derfor en god idé, at du læser denne information igennem derhjemme, så du er godt forberedt, når du kommer til din konsultation.

Hvis du efter konsultationen er afklaret og har fået svar på alle dine spørgsmål, er det muligt at bestille en tid til operation. Ifølge Sundhedsstyrelsens lov om betænkningstid, kan du først afgive skriftligt samtykke til operationen 7 dage efter konsultationen. Det skriftlige samtykke gives på operationsaftalen, som du vil få udleveret. Din forundersøgelse er gyldig i et halvt år. Du er selvfølgelig velkommen til at medbringe en ledsager til konsultationen.

Alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Denne udgift er hos Lift Clinic inkluderet i prisen. Ved eventuelt afbud skal konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 500,- i gebyr. Information til egen læge vedrørende dit forløb hos Lift Clinic udsendes kun og først, efter vi har fået samtykke fra dig.