Lån til din behandling rente- og gebyrfrit. Læs mere

Lån til din behandling rente- og gebyrfrit. Læs mere

Lift Clinic plastikkirurgi

Øjenlågsoperation

Øvre og nedre øjenlåg er vigtige for et sundt, friskt og oplagt udseende. Når man kommer op i alderen, er der en risiko for at udvikle tunge øjenlåg, poser og mørke rande under øjnene. Man kan også være genetisk disponeret for, at huden omkring øjenlågene bliver slap i en yngre alder.

 

Tunge øjenlåg kan give både kosmetiske, men også fysiske gener, da det i udtalte tilfælde kan blokere for udsynet. 

Øjenlågsoperation

Fra 10.000,- eller 499,-/måned

Operation

Lokal eller fuld bedøvelse

Tid på klinikken

45-60 min. efter operationen

Operationstid

Ca. 1 time

Efterforløb

Typisk 1-2 uger

Operationen

På øvre øjenlåg er årsagen oftest en blanding af løs og overskydende hud samt frembulende fedt bag øjenlåget. Under operationen fjernes både overskydende hud og ved behov også fedtpuderne. Arret placeres i øjenlågets omslagsfold og ses derfor ikke, når man har åbne øjne. Endvidere heler arrene på den tynde øjenlågshud hurtigt, og vil efter ca. 3 mdr. være nærmest usynlige. De fleste mennesker har mindre asymmetri ved øjnene, og dette  vil i nogle tilfælde også ses efter operationen. Hvis den overskydende hud strækker sig udenfor øjenvipperne, vil arret i disse tilfælde også strække sig uden for disse.

 

Hvis man har poser og mørke rande under øjnene, er det typisk en kombination af frembulende fedt og for meget hud på nedre øjenlåg. Ved operationen fjerner man fedtet og et stykke af øjenlågshuden, hvorved huden strammes op bliver mere jævn. Arret kommer til at ligge lige under vipperne og heler ligesom uden synlige ar efter ca. 3 mdr. Ønsker man både øvre og nedre øjenlågsplastik kan dette udføres i samme operation i både fuld og lokalbedøvelse.

Lift Clinic Aarhus

Lån til din behandling rente- og gebyrfrit

Forundersøgelse

Ved forundersøgelsen undersøger din plastikkirurg dig, og sammen planlægger I den bedste løsning til dig. Vi anbefaler, at du læser denne side igennem før forundersøgelsen og skriver dine spørgsmål ned, så du husker at stille dem.

 

Det er en god idé at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen, da der er mange informationer at forholde sig til. Det er vigtigt, at du føler dig tryg. Til forundersøgelsen vil du blive grundigt informeret om indgrebet, det forventede forløb efter indgrebet samt mulige bivirkninger og komplikationer.

Forberedelse til operationen

Ved forundersøgelsen gennemgås dine helbredsoplysninger af plastikkirurgen. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du pausere med dette 4 uger inden og efter operationen. 

 

Du må heller ikke indtage produkter, der indeholder ginseng, Q 10, fiskeolie og E-vitamin. Det er også vigtigt at oplyse, om du er allergisk over for nogle typer af medicin, plastre eller fødevarer. Det er ligeledes vigtigt at fortælle din plastikkirurg, om du tidligere har haft problemer med ar eller lignende, og om du har andre sygdomme eller lidelser. På operationsdagen er det af hensyn til infektionsrisikoen vigtigt, at du tager et brusebad med grundig sæbevask af ansigt og hår.

Godt at vide

Resultatet efter en øjenlågsoperation holder normalt i mange år, men stopper ikke den naturlige aldring, hvorfor der nogle gange (efter nogle år) kan være behov for at gentage operationen.

Operation på øvre og nedre øjenlåg er en sikker operation med få komplikationer, når den udføres korrekt. Dog er der som ved alle andre operationer en risiko for komplikationer.

 • Behandlingskrævende blødninger er meget sjældne ved operationer på øjenlåg, og kommer oftest inden man udskrives. Dog kan man godt få et ”blåt øje” efter operationen, hvilket skyldes mindre efterblødninger. Dette kan forlænge tiden inden øjenomgivelser er normale, men påvirker ikke resultatet.
 • Forbigående dobbeltsyn og sløret syn ses ved mindre end 1% af tilfældene.
 • Nedsat følesans i øjenlågene.
 • Besvær med at lukke øjnene.
 • Dry eyes -syndrom.
 • Svien og brændende fornemmelse.
 • Hvis arrene i meget sjældne tilfælde ikke heler tilfredsstillende op, kan man efter 3-6 måneder korrigere arret.
 • Unormal øjenlågsposition kan i meget sjældne tilfælde ses.
 • Øget tåreflåd eller tørhed i den første uge kan lindres af viskøse øjendråber.
 • Dyb blødning. Ekstremt sjældent (1:10.000) ses en dyb blødning bag øjet. Symptomerne er meget kraftige smerter bag øjet. Hvis tilstanden ikke behandles hurtigt, kan det medføre varige synsnedsættelse og blindhed grundet øget tryk på synsnerven. Oplever du dette, skal du straks kontakte kirurgen. Får du ikke kontakt til kirurgen, skal du ringe til nærmeste vagtcentral mhp. akut tilsyn ved en øjenafdeling/øjenlæge på et hospital.
 • I under 1% af operationerne kan efterforløbet kompliceres af infektion, som oftest behandles med enten antibiotika øjendråber eller tabletter.
 • Ektropion. Tilstand efter operation på nedre øjenlåg, hvor slimhinden på indersiden af nedre øjenlåg mister kontakten med selve øjet grundet hævelse og væskeansamling. I sjældne tilfælde tager det mange uger inden tilstander falder til ro, men ofte normaliseres tilstanden 1-2 uger. Tilstanden kan yderst sjældent (under 1 %) være permanent og medføre et behov for en ny korrigerende operation.

Ved operationer i fuld bedøvelse (narkose) er der nogle forhold, som disponerer til blodpropper i ben og lunger. Derfor anbefales nogle patienter forebyggende behandling med blodfortyndende medicin (fx Klexane). Du skal have dette, hvis du skal i fuld bedøvelse og opfylder ét af følgende kriterier:

 • Spiser p-piller
 • BMI over 25
 • Alder over 40 år
 • Operationen har længere varighed end 60 minutter.
 • Unormal blodstørkning (fx Faktor V Leiden mutation)

Skal du have blodfortyndende medicin, står det i dit indkaldelsesbrev. Der udskrives en recept til dig inden operationen, så du selv kan hente medicinen på apoteket. Medicinen gives som en indsprøjtning i låret eller maveskindet én gang om dagen i 5 dage efter operationen. En sygeplejerske i opvågningen, hvor du bliver modtaget, viser, hvordan det gøres.

Det er en kraftig anbefaling, at du stopper med rygning og e-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen. Ved samtidig rygning er der en meget højere risiko for lungeproblemer, nedsat sårheling og infektioner efter operationen. Starter du med at ryge igen, anbefales det tidligst 4 uger efter operationen af hensyn til sårheling og det bedst mulige resultat. Man kan godt bruge rygestopmedicin (nikotinplaster og nikotin-tyggegummi).

Hvis du drikker mindre end 7 genstande pr. uge som kvinde og mindre end 14 genstande pr. uge som mand, har du en lav risiko for at blive syg som følge af alkoholindtag i forbindelse med din operation. Alkoholindtag over 4 genstande pr. dag medfører en øget risiko for komplikationer både under og efter operationen som fx infektioner, blødning under operationen og dårlig sårheling. Derfor anbefaler vi, at du i dette tilfælde helt stopper med alkoholindtag 4 uger før operationen for at mindske risikoen for disse komplikationer.

Indgrebet kan foretages enten i lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse. Dette aftales ved forundersøgelse med plastikkirurgen. Nogle dage inden operationen modtager du en e-mail med alle praktiske informationer ift. mødetid, evt. faste og mange andre praktiske informationer.

Inden operationen markerer plastikkirurgen området, der skal opereres med en tusch. På øvre øjenlåg fjernes huden og som regel en tynd stribe muskel. I nogle tilfælde fjerner man også en lille, overskydende fedtpude. Men en lille elektrisk pincet stoppes de små blødninger i vævet og herefter syes huden sammen til et næsten usynligt ar med en meget tynd sytråd. På nedre øjenlåg laves der en lille incision ca. 2 mm under øjenvipperne. Herefter løsnes huden, og vi fjerner lidt overskydende fedt. Til sidst fjernes overskydende hud, musklen strammes op og huden syes sammen med en meget tynd sytråd.

Operationen på øvre øjenlåg varer ca. 45 minutter, på nedre øjenlåg lidt længere. Når lokalbedøvelsen holder op med at virke, kan man opleve let smerte og ømhed. Efter operationen er færdig ligger du ca. 1 time ned i vores opvågningsstue med isposer på øjnene, inden du kan komme hjem. Solbriller kan være behagelige at have på. Du kan ikke selv køre bil, så tag gerne en ledsager med. Ellers bestiller vi en taxa til dig, når du skal hjem.

Hævelsen og misfarvningen omkring øjnene er mest udtalt de første par dage og vil være synligt i 1-2 uger. Den udleverede ismaske (eller tilsvarende som fx fryseærter eller isklumper pakket ind i rent bomuld) bruges 4-5 gange ca. 20 minutter de først 3-4 dage efter operationen. Lette smerter er forventeligt de første dage og kan afhjælpes med Panodil 1 gram 4 gange om dagen.

Hvis du har fået opereret dine nedre øjenlåg, får du øjendråber med, som forbygger både hævelse og infektion. Du skal bruge øjendråberne 4 gange om dagen i 5 dage. 

Det brune plaster på operationssåret kan godt tåle vand og skal blive siddende indtil din første kontrol på klinikken. Når såret er helet helt op og skorpen falder af, så bør du smøre arret med plejeprodukter 1-2 gange om dagen. Vi anbefaler IS Clinical SHEALD Recovery Balm. Cremen stimulerer dannelsen af nye hudceller, bekæmper inflammation og afhjælper tør hud. Den fremmer desuden hurtig heling og hjælper med at forebygge ar-dannelse.

Derudover er det utrolig vigtigt, at du beskytter arret mod sollys de første 6 måneder. Vi anbefaler, at du bruger solcreme med minimum solfaktor 30 og en UV-top, hvis du opholder dig i solen i længere tid.

Arret ses først modnet efter ca. 3 mdr.

Efter 2-3 dage kan du gå forsigtigt i brusebad uden at vaske eller gnubbe operationssåret direkte. Tør med et rent håndklæde. Når trådene er fjernet eller opløst, kan du bade som vanligt.

Ca. 1 uge efter operationen fjernes sytråden. 3 måneder efter operationen kommer du i klinikken til kontrol og til optagelse af efterbilleder.

Sundhedsstyrelsens regler på det kosmetiske område tilsiger, at du skal informeres skriftligt, før du kan modtage den mundtlige information. Det er derfor en god idé, at du læser denne information igennem derhjemme, så du er godt forberedt, når du kommer til din konsultation.

Hvis du efter konsultationen er afklaret og har fået svar på alle dine spørgsmål, er det muligt at bestille en tid til operation. Ifølge Sundhedsstyrelsens lov om betænkningstid, kan du først afgive skriftligt samtykke til operationen 7 dage efter konsultationen. Det skriftlige samtykke gives på operationsaftalen, som du vil få udleveret. Din forundersøgelse er gyldig i et halvt år. Du er selvfølgelig velkommen til at medbringe en ledsager til konsultationen.

Alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Denne udgift er hos Lift Clinic inkluderet i prisen. Ved eventuelt afbud skal konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 500,- i gebyr. Information til egen læge vedrørende dit forløb hos Lift Clinic udsendes kun og først, efter vi har fået samtykke fra dig.